Δημιουργηθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ

Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια προτίθεται να ειδοποιήσει και τους 230.000 τουρίστες -ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι- που επισκέφθηκαν το πάρκο από τις αρχές Ιουνίου για τους κινδύνους που συνεπάγεται η επαφή τους με έναν θανατηφόρο ιό (Hantavirus).

 

Τρεις Αμερικανοί έχουν ήδη πεθάνει από το πνευμονικό σύνδρομο HPS, που προκαλείται από στελέχη του ιού Hanta και προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα. Ο ιός βρίσκεται στα εκκρίματα ενός είδους ποντικού και μεταδίδεται με την εισπνοή. Εννέα επισκέπτες του Γιοσέμιτι, οκτώ από τους οποίους είχαν διαμείνει σε τμήμα του πάρκου που ονομάζεται «Curry Village», έχουν μέχρι στιγμής προσβληθεί.

Το σύνδρομο HPS είναι αρκετά σπάνιο, αλλά πολύ επικίνδυνο: το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 30%. Αρχικά, εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κεφαλαλγίες, προβλήματα του πεπτικού, βήχα... αλλά σύντομα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Το στάδιο επώασης είναι μέχρι έξι εβδομάδες.

Δεν υπάρχει θεραπεία, κατά συνέπεια η έγκαιρη νοσηλεία είναι απαραίτητη για την αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

Η ασθένεια εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ το 1993. Έκτοτε έχουν διαγνωσθεί περί τα εξήντα κρούσματα στην Καλιφόρνια και 587 συνολικά στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το 1/3 των ασθενών κατέληξαν.

Αρχικά, οι αρχές του πάρκου σήμαναν συναγερμό για τους ανθρώπους που είχαν κάνει κρατήσεις για παραμονή στο κάμπινγκ του «Curry Village» μεταξύ της 10ης Ιουνίου και της 24ης Αυγούστου. Η υπηρεσία του πάρκου υπολόγισε ότι συνολικά 10.000 άτομα διέμειναν στο διάστημα αυτό στο κάμπινγκ.

Όμως, μετά τον εντοπισμό του συνδρόμου και σε δύο επισκέπτες που είχαν διαμείνει σε άλλο σημείο του πάρκου, η διεύθυνση του Γιοσέμιτι αποφάσισε να σημάνει συναγερμό για το σύνολο των 230.000 επισκεπτών του πάρκου κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, μέσω του Τύπου, ζητώντας τους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν τα συμπτώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ